НАСА създаде нов офис, който да управлява дейностите на агенцията, свързани с екипажите на Луната и Марс и около двете тела.

"Службата за програмата "От Луната до Марс" ще помогне на НАСА да се подготви за изпълнението на нашите смели мисии до Луната и за кацането на първите хора на Марс", заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън в изявление в четвъртък, 30 март.

"Златната ера на изследванията се случва точно сега и този нов офис ще помогне да се гарантира, че НАСА успешно установява дългосрочно лунно присъствие, необходимо за подготовката на следващия гигантски скок на човечеството към Червената планета", добави Нелсън.

Новият офис, който се изисква от Закона за оторизация на НАСА за 2022 г., ще бъде част от Дирекцията за развитие на мисията "Изследователски системи" на агенцията и ще докладва на ръководителя на тази организация Джим Фрий.

НАСА работи по създаването на постоянно, устойчиво присъствие на и около Луната чрез програмата си Artemis. Една от мисиите на Artemis вече е планирана: в края на миналата година Artemis 1 изпрати капсула Orion без екипаж до лунната орбита и обратно, доказвайки летателната годност на космическия кораб и неговата ракета - новата огромна система за изстрелване на космически кораби.

В момента НАСА се подготвя за Artemis 2, която ще изпрати четирима астронавти около Луната в края на 2024 г., ако всичко върви по план. Екипажът на Artemis 2 ще се състои от трима астронавти на НАСА и един канадски космически летец. Artemis 3, която понастоящем е планирана за 2025 г., ще се спусне близо до южния полюс на Луната - регион, за който се смята, че е богат на воден лед. НАСА има за цел да изгради база в този район през следващото десетилетие.

Архитектурата на Artemis включва и малка орбитална космическа станция, наречена Gateway, която ще служи като отправна точка за мисии до лунната повърхност както с екипаж, така и без него.

Тези амбициозни планове ще доведат до нещо още по-смело, ако вървят по план. Както отбеляза Нелсън, НАСА разглежда Artemis като стъпало към Марс; агенцията смята, че уменията и знанията, придобити чрез лунната програма, ще ѝ помогнат да изпрати астронавти на Червената планета в края на 2030-те или началото на 2040-те години.

Новият програмен офис "се фокусира върху функциите по разработване на хардуер, интегриране на мисии и управление на риска за програми, които са от решаващо значение за изследователския подход на агенцията, който използва мисиите Artemis на Луната, за да открие нова ера на научни открития и да подготви човешки мисии до Марс", пишат служителите на НАСА в изявлението си.

Програмният офис "От Луната до Марс" ще бъде оглавен от Амит Кшатрия, който преди това е бил изпълняващ длъжността заместник-администратор на НАСА по разработването на общи изследователски системи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Интерактивните методи на образование - необходима стъпка от ново поколение

 

Тагове: