Възходът на криптовалутите продължава. Макар според някои те да са просто временна тенденция, която ще бъде спряна от институции и/или правителства, фактите показват друго. Bitcoin успя да се стабилизира сред най-голямата кражба на валута, хакването на Mt. Gox, а шеговитата Dogecoin вече финансира пилот в NASCAR.

Auroracoin е криптовалута, предназначена ексклузивно за жителите на Исландия. Всеки от тях може да получи 400 долара, изпращайки SMS или логвайки се с номера на личната си карта във Facebook приложение. Всеки получава 3.18 ауроракойни (380 долара), но стойността на валутата пада бързо. Анонимният създател на Auroracoin се надява решението му да спомогне децентрализирането на исландската икономика, която изживява сериозен срив в последните няколко години.

Auroracoin се базира на Litecoin, една от най-популярните алтернативи на Bitcoin. Исландия обаче не е единствената страна със собствена криптовалута — към нея се присъединяват Гърция с Greececoin, Шотландия със Scottcoin и племето Лакота с Mazacoin.