Ако сте запалени интернет фенове, сигурно сте чували за Slow Mo Guys - YouTube потребителите, които се занимават със заснемане на всичко - от пистолети, които изстрелват куршуми в други куршуми, до Уил Смит, който държи голяма огнехвъргачка - в забавено движение.

След като правят това повече от десетилетие, екипът се замисля дали да не се опита да заснеме "най-бързото нещо, което познаваме като човечество". Това, разбира се, е светлината, която се движи с абсолютната скорост на Вселената: 300 000 километра в секунда (186 000 мили в секунда).

За да направят това, те се нуждаят от специализирано оборудване, което намират в Калифорнийския технологичен институт.

"Сега заснехме филми с много висока скорост на кадрите. Говорим за около половин милион, което не е за пренебрегване", обяснява водещият във видеото. "Тяхната камера засрамва нашата и прави 10 трилиона кадъра в секунда. За справка, това е 20 милиона пъти по-бързо от най-бързото, което някога сме заснемали в този канал."

С тази скорост на кадрите постдокторантът Пенг Уанг - който им помага в отдела за компресирана свръхбърза фотография - ги уверява, че могат да видят скоростта на светлината. Или по-точно, че ще видят как светлината се движи по дължината на бутилка за 2000 пикосекунди кадри.

Екипът обяснява, че камерата открива само самата светлина, а бутилката се наслагва след това. Въпреки това резултатът е впечатляващ: заснемане на светлината, докато тя се движи, с 10 трилиона кадъра в секунда.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вече е разработена камерата, която трябва да промени изцяло облика на iPhone