Благодарение на новото си партньорство със Skypersonic, Fat Shark успя да управлява в небето дрон от разстояние от почти 2000 км с минимален лаг. Уникалното постижение става благодарение на специално разработен хардуер и софтуер от двете компании.

Въпросният дрон излита в небето над слънчевия щат Флорида и успява да прелети до студения Мичиган, покривайки разстояние от почти 2000 км, като по този начин в един момент управляващият дрона човек е във Флорида, докато машината е в небето над канадската граница.

Според Fat Shark възможността да управлява дрон от хиляди километри разстояние ще увеличи значително комерсиалното разпространение на дроновете, ще увеличи броя на предлаганите чрез тях услуги и ще намали логистичните разходи на компаниите, които ги предлагат. Ключова за отдалеченото управление на машината е видеоплатформата на Skypersonic, която позволява на пилотите безопасна навигация и дори да управляват полети на големи разстояния, които досега не бяха възможни. Нещо повече, сигналът на дрона се изпраща до сървъри в Европа и след това се връща до пилота.

Подобно постижение е добре дошло в ситуации, които са прекалено опасни за физическото присъствие на пилота. Ако зоната е нестабилна или опасна за хората, отдалеченото управление е възможно най-доброто решение. Друг възможен вариант е създаването на единен контролен център за дронове и пилоти на територията на цял континент.

Снимка: Fat Shark

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

 

 

Тагове: