Робот е извършил успешно чревна операция от типа „ключалка“ на прасета без никаква помощ от хора, според проучване от университета „Джонс Хопкинс“. Нещо повече, Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) се справи със сложната процедура „значително по-добре“ от човешките лекари. Пробивът бележи значителна стъпка към автоматизирана хирургия, която един ден може да помогне за „демократизиране“ на грижите за пациентите, казаха изследователите.

Лапароскопската хирургия или „хирургията на операция през ключалката“ изисква от хирурзите да манипулират и зашиват червата и други органи чрез малки разрези: техника, която изисква високи нива на умения и има малко поле за грешка. Екипът избра да направи „чревна анастомоза“ (съединяване на два края на червата), която е особено предизвикателна процедура с ключалка.

Хирургията на меките тъкани като цяло е трудна за роботите поради непредсказуемостта. За да се справи с това, роботът STAR е оборудван със специализирани инструменти за зашиване и най-съвременни системи за изображения, които могат да предоставят изключително точни визуализации.

По-конкретно той има „базиран на структурна светлина триизмерен ендоскоп и алгоритъм за проследяване, базиран на машинно обучение“ за насочване на роботите. „Вярваме, че усъвършенстваната система за триизмерно машинно зрение е от съществено значение за превръщането на интелигентните хирургически роботи по-умни и по-безопасни“, каза професорът от „Джонс Хопкинс“ Джин Канг. На всичкото отгоре STAR е първата роботизирана система, която може „да планира, адаптира и изпълни хирургически план в меките тъкани с минимална човешка намеса“, добавя първият автор Хамед Саиди. Използвайки цялата тази технология, роботът STAR успешно извърши процедурата при четири животни.

Лапароскопската хирургия е минимално инвазивна в сравнение с обикновената хирургия, което помага да се гарантират по-добри резултати за пациентите. Въпреки това, тъй като отнема толкова време за овладяване, има сравнително малък набор от лекари, които могат да я направят.

„Роботичната анастомоза е един от начините да се гарантира, че хирургическите задачи, които изискват висока точност и повторяемост, могат да се изпълняват с по-голяма прецизност при всеки пациент, независимо от уменията на хирурга“, каза старшият автор Аксел Кригер от „Джонс Хопкинс“. „Предполагаме, че това ще доведе до демократизиран хирургичен подход към грижите за пациентите с по-предвидими и последователни резултати за пациентите.“

Снимка: Johns Hopkins University/PA

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография