Нашата родна Земя всъщност се е формирала от две планети - това обяснение за нейния произход и структура бе предложено от екип американски учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Според тях планетата ни днес е резултат от сблъсък с планетарен "ембрион", който се е състоял приблизително 100 милиона години след формирането на Земята.

Сама по себе си концепцията не е нова - учените приписват на същата катастрофа и формирането на Луната, но сега геохимиците твърдят, че след сблъсъка със Земята другата планета не е продължила в Космоса, както се предполагаше досега. Вместо това тя е останала на Земята, като сблъсъкът е довел до сливането на двете небесни тела и формирането на планетата, която познаваме днес.

Анализирайки материали, събрани от земната кора и Луната, учените стигат до извода, че днес големи региони както от Земята, така и от Луната са изградени от някогашната планета, блъснала се в нашата.

 "Тя се е смесила изцяло със Земята и Луната и се е разпределила поравно между двете", казват американските учени.

Тяхното обяснение може да хвърли повече светлина и на произхода на водата на планетата ни - пряк удар с друго небесно тяло вероятно би лишил Земята от водни ресурси. Ако това наистина е станало така, то значи водата навярно е била "донесена" при сблъсъците с малки астероиди, станали десетки милиони години по-късно.

Първоначално идеята за директния сблъсък между Земята и друго небесно тяло бе предложена от учени от SETI Institute през 2012 г., но едва сега имаме по-конкретни доказателства за това.

Междувременно Европейската космическа агенция обяви за успешно приключена работата на сондата "Филе", която събираше данни за кометата 67Р.