В петък космически кораб ще направи засилка около Земята в ранните сутрешни часове. Космическият кораб, съвместно европейско и японско творение, ще използва гравитацията на нашата планета, за да промени скоростта си и да опита да достигне Меркурий през следващите пет години.

Сондата се нарича BepiColombo и всъщност е два космически кораба, събрани в един пакет. Единият космически кораб, проектиран и управляван от Европейската космическа агенция, е оборудван с 11 инструмента за изследване на Меркурий от орбитата на планетата. Вторият идва от Японската агенция за космически изследвания (JAXA) и е предназначен да изучава Меркурий, докато се върти в орбита. След като стигнат до Меркурий, двата космически кораба ще се разделят и ще се въртят около планетата самостоятелно, изучавайки външната част и нейното вътрешно ядро.

Преди всичко да се случи, BepiColombo трябва да стигне на Меркурий. Стартиран през октомври 2018 г., маршрутът на сондата към планетата е предвиден да продължи общо седем години. Тъй като Меркурий е толкова близо до Слънцето, космическият кораб, който пътува към планетата, постоянно е придърпван от звездата на нашата Слънчева система, което го кара да ускорява. BepiColombo трябва многократно да спира, за да се увери, че няма да се удари в Слънцето.

BepiColombo ще използва гравитацията на планетата, за да измести скоростта на сондата и да промени траекторията си към вътрешната Слънчева система. Космическият кораб ще дойде на близо 12 900 км от Земята. През това време много от инструментите на сондата ще събират данни. Някои бордови камери ще направят снимки, като инженерите се надяват да получат пълна последователност от изображения от приближаването на BepiColombo и след това напускането на земна орбита.

Виж още: Заради вируса: Google Classroom взриви мобилните класации