SpaceX планира да изпрати до четирима граждани на космическа обиколка около Земята към края на 2021 г. или началото на 2022 г. Компанията ще направи това в партньорство със Space Adventures: фирма за космически туризъм, която вече заведе седем частни лица до международната космическа станция на борда на руската ракета "Союз".

Засега не се знае колко ще струва екскурзията, но е ясно, че туристите ще бъдат качени в капсулата Dragon на SpaceX. SpaceX я разработва вече няколко години по договор с NASA, като целта е с нея да бъдат транспортирани космонавти до МКС и обратно.

Шефът на SpaceX Илон Мъск от няколко години загатва за космическия туризъм като бизнес, но до момента беше нереално оптимистичен относно това, колко скоро може да се случи такова нещо.

Още в началото на 2017 г. SpaceX разкри, че е получила плащания от двама клиенти за пътуване около Луната с ракетата Falcon Heavy. Тогава Мъск прогнозираше, че това ще се случи до края на 2018 г., но очевидно не стана така.

Междувременно научихме, че единият от тези тайнствени пътници е японският милиардер Юсаку Маезава, чийто полет обаче трябва да стане с все още непостроената Big Falcon ракета. Самоличността на другия пасажер не е известна до днес.

Виж още: Май изтече злодеят (и актьорът), който ще замени Танос в Marvel вселената

Тагове: