Авиогигантът Boeing иска да направи един от луноходите по програмата Artemis, с които хората ще кацнат на Луната. Дизайнът на компанията обещава това да бъде „най-бързият път“ до лунната повърхност, тъй като построяването на лунохода е замислено като максимално опростено.

В момента NASA приема предложения от частни компании за изграждането на няколко лунохода и през януари трябва да избере поне два дизайна. Компанията на Джеф Безос Blue Origin също представи своя версия на луноход, наречен Blue Moon, която иска да разработи с оръжейните гиганти Lockhead Martin и Nortrop Grumann.

NASA възнамерява да изпрати хора на Луната в капсулата Orion, изведена на ракетата SLS. След това капсулата трябва да се скачи с космическа станция в лунна орбита, а космонавтите ще се прехвърлят на лунохода, който ще го отведе до лунната повърхност. Boeing твърди, че техният луноход може да се скачи както със станцията, така и със самата капсула. Той се не се нуждае от трансферна фаза за разлика от предложения от Blue Origin дизайн.

„Нашият план предвижда най-малко стъпки до Луната, като намалява сложността на мисията и в същото време дава най-пряк и безопасен път до лунната повърхност“, споделят от Boeing. 

Компанията обещава, че луноходът ще бъде готов навреме за първата мисия през 2024 г.  

Виж още: Усъвършенстван, удобен, издръжлив: Huawei Watch GT2 (Видео ревю)

Тагове: