Знаем, че феномен, наречен Тrue polar wander (TPW), може от време на време да накланя цели планети и сателитите им спрямо техните оси, но не е напълно ясно колко често това се е случвало на Земята.

Ново проучване представя доказателства за едно такова "накланящо се събитие", случило се преди около 84 милиона години - когато динозаврите все още са ходили по Земята.

Изследователите анализираха проби от варовик от Италия, датиращи от периода на късния кредов период (преди 100.5 до 65.5 милиона години), търсейки доказателства за промени в степента на магнетизация, които биха посочили появата на TPW.

Вкаменелостите на бактериите, уловени в скалата, образуващи вериги от минерала магнетит, предлагат някои от най-убедителните доказателства за феномена в късния кредов период - и това може да помогне за провеждането на научен дебат, който продължава от десетилетия.

"Това наблюдение представлява най-новото документирано мащабно TPW и оспорва идеята, че оста на въртене е до голяма степен стабилна през последните 100 милиона години", обясняват изследователите в своя доклад.

В центъра на Земята се намира плътно вътрешно ядро, чийто състав от желязо и скали се повтаря и във външното ядро. Вътрешното и външното ядро съставляват 37.5% от цялата маса на Земята, но те са покрити и от твърда мантия и земна кора (повърхността), които се движат бавно около течния метал. Магнитното поле на Земята, генерирано от външното ядро, се запазва в скали като изследваните тук.

За TPW се говори, когато географските полюси се изместват значително, така че външното обвиване на Земята се накланя. Всъщност нищо не се променя по отношение на магнитното поле на Земята, но изместващите се скали ще запазят различни палеомагнитни данни, докато се движат.

Тези данни разкриват разстоянието до Северния и Южния географски полюс, което позволява на изследователите да намерят къде всъщност се намират тези полюси. Напълно вертикално поле означава, че скалата е била на полюса, докато напълно хоризонтално поле показва, че е била на екватора.

"Представете си, че гледате Земята от Космоса", казва геологът Джо Киршвинк от Токийския технологичен институт в Япония. "Феноменът би изглеждал така, сякаш Земята се преобръща на една страна, а това, което всъщност се случва, е, че цялата скалиста обвивка на планетата - твърдата мантия и кора - се върти около течното външно ядро."

Снимка: Pikrepo

Виж още: Нова теория говори за гигантски магнитен тунел около Земята