Надпреварата при новото поколение РС чипове вече започна. След като третото поколение ARM-базиран Apple M3 процесор на Apple е съвсем близо, Qualcomm обяви своето конкурентно решение - Snapdragon X Elite за лаптопи с Windows. SoC-ът обещава отлична производителност, изключителна ефективност и ще се появи на пазара на персонални компютри до средата на 2024 г.

Вече е потвърдено, че редица от най-големите производители на компютри с Windows ще разработват устройства с новия чип. Списъкът включва HP, Lenovo, Asus, Dell и Acer. Honor, Microsoft, Samsung и Xiaomi също ще доставят лаптопи, задвижвани от Snapdragon X Elite, които ще бъдат обявени през следващата година.

Софтуерната съвместимост е големият проблем, който Qualcomm трябва да реши сега. Ето защо компанията разкри своите софтуерни партньори, които работят по ARM-съвместими версии на своя софтуер, включително BlackMagic Design с Davinci Resolve. Ще има адаптирана ARM-базирана версия на Windows точно навреме за реалното пускане на SoC през 2024 г.

Освен това се обещава, че Davinci Resolve ще бъде 1.7 пъти по-бърз от стандартните 12-ядрени процесори с вграден графичен процесор и до 3 пъти по-бърз при работа с NPU на X Elite.

Снимка: Unsplash/Qualcomm

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита