Samsung ще плати на AMD, за да получи достъп до новата графична архитектура RDNA, като се очаква южнокорейският гигант да я вгради в собствените си мобилни чипове Exynos. Току-що анонсирана, RDNA захранва още и предстоящите настолни графични карти Navi на AMD.

Сделката позволява на графичната технология на AMD да се настани на още една платформа. Когато стане въпрос за видеокарти Radeon, повечето хора мислят за настолни или лаптоп решения, но технологията се използва и в гейм конзоли като PS4 и Xbox One, като ще я видим още в предстоящата облачна услуга за стрийминг Google Stadia. Още по-любопитно е, че графичната технология на AMD може да бъде открита дори в  някои процесори, произведени от основния съперник Intel.

Архитектурата RDNA на AMD навярно ще замени сегашните графични процесори Mali, които Samsung използва в своите чипове Exynos. Това означава, че технологията може да не стане достъпна във всички страни, където Samsung продава телефоните си. Гигантът пуска телефони с различни чипове в различни региони. По-голямата част от света получава апарати с Exynos чипове, но в САЩ, Канада, Китай, Япония и Латинска Америка телефоните са с процесори Snapdragon, чиито графични ускорители са с марката Adreno. Интересно е, че тази технология също бе собственост на AMD, преди компанията да я продаде на Qualcomm през 2009 г.  

Виж още: PS4 емулаторът се развива с невероятни темпове, но засега не продавайте конзолата си (ВИДЕО)

Тагове: