Sony може да прескочи E3 тази година, но съобщенията относно технологията зад новия PlayStation 5 продължават да се появяват. По време на Computex Keynote конференцията на AMD компанията потвърди, че следващото поколение на Sony PlayStation конзолата ще използва новия графичен ускорител на AMD Radeon Navi, който идва с нов 7nm дизайн, наречен RDNA.

Заедно с 1.5 пъти по-висока производителност на ват и подобрение от 1.25 пъти по-висока производителност на такт в сравнение с GCN, RDNA също така разполага с нов дизайн на изчислителната единица, както AMD описва в скорошно съобщение за пресата. Целта е да се подобри ефективността и да се осигурят увеличени инструкции за цикъл (IPC). Също така честотната лента се увеличава поради йерархията в кеша на много нива. Графичната обработка също е оптимизирана за високи честоти и производителност на такт.

Виж още: Решенията на Тръмп удрят и PlayStation 5!

Ако всичко това ви звучи прекалено техничарско, ето предимствата на новия дизайн с по-прости думи. В резултат на него латентността и консумацията на енергия трябва да бъдат по-ниски, докато визуалната достоверност на графиката ще се повиши. Така например демото на екшъна Strange Brigade върви с 10 процента по-бързо на RX 5700, отколкото на RTX 2070.

RDNA технологията ще захранва и бъдещите графични ускорители на AMD за РС и ще я видим в карти като AMD Radeon RX5000 и RX5700, които се очакват още през юли.

Партньорството на Sony и AMD продължава вече няколко поколения, тъй като технологията на AMD също захранва и PS4. Конзолата от следващото поколение ще използва най-добрия хардуер, който AMD може да предложи, за да осигури производителност както в процесора, така и в графичния чип. И докато PlayStation 5 все още е далеч (не очаквайте тази система преди пролетта на 2020 г.), технологията, която я управлява, вече изглежда налична. Със сигурност ще можем да очакваме повече подробности през следващите месеци.

Тагове: