Изглежда, че по-голямата част от антивирусните приложения всъщност проследяват своите потребители, според нов доклад на Cybernews. И ситуацията е по-сериозна от очакваното. 

Това не е точно изненадващо, тъй като много приложения следят своите потребители, но антивирусните приложения са за защита на същите тези потребители. Така че би било хубаво да не ви проследяват, докато се опитват да държат злонамерения софтуер далеч от устройствата ви. 

Въз основа на този доклад от 40-те най-сваляни антивирусни приложения в Google Play Store само две са чисти от очевидни заплахи за поверителността на данните. Това са Super Antivirus – Clean Virus и VG Enterprise Web SDK. Дори тези две приложения обаче не впечатлиха, когато става въпрос за сигурност. Все пак имайте предвид, че Cybernews не споделя точно подробностите зад оценката си.

Експертите също не дадват подробности за количеството или типа данни, проследявани от другите 36 приложения. Това, което компанията спомена, е, че шест от тези приложения съдържат връзки към „потенциално злонамерени домейни“. Излишно е да казваме, че това е тревожно. Тези шест приложения са изброени по-долу:

Dr. Capsule Antivirus, Cleaner
GO Security – AntiVirus, AppLock, Booster
Virus Hunter 2021 Virus Scanner и Phone Cleaner
AVC Antivirus & Virus Cleaner
Fancy Booster – Cleaner, Antivirus & Speed Up
Phone Junk – Clean Master

След това компанията сподели и списък с приложения, които „само“ проследяват вашите данни, и той е доста по-дълъг.

И така, трябва ли изобщо да избягвате антивирусни/почистващи приложения? В зависимост от това, кого питате, антивирусните приложения може изобщо да не са необходими за Android. Просто трябва да внимавате откъде изтегляте приложения и какви разрешения им давате. Това обаче не е нещо, с което всеки би се съгласил, тъй като някои хора смятат, че антивирусните приложения са задължителни. От вас зависи да решите, но при всички положения бъдете предпазливи.

Снимка: Unsplash

Виж ощеКои са функциите за iOS и Android, които се грижат за вашето здраве?