Множеството проблеми в Китай принудиха Apple да обмислят резервни планове за бъдещото производство на iPhone. Проблемът е, че явно е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, защото технологичният гигант е отхвърлил 50% от произведените в Индия корпуси за смартфони. Това е доста далече от поставената цел от 0% и за сравнение китайските доставчици почти са се доближили до нея. Освен това се откриват и проблеми в регионалния подход. Един бивш инженер на Apple сподели, че за разлика от китайските партньори в индийската верига за доставки по никакъв начин не може да се усети значението на понятието „спешност“. От друга страна, компанията е свикнала, че възложена задача със срок от няколко седмици най-често се изпълнява от китайските производители в рамките на един работен ден.

Financial Times съобщава, че слабите добиви са ключово предизвикателство, пред което е изправена Apple в опита си да премести производството си в Индия. Според доверен източник само един от всеки два компонента, излизащ от производствената линия на фабриката в Хосур, управлявана от индийския конгломерат Tata, е годен за да бъде изпратен в крайна сметка на Foxconn, партньор на Apple за сглобяване на iPhone.  
Има оптимизъм, че индийските компании ще се адаптират и ще научат стандартите, изисквани от доставчик на Apple, но се очаква процесът да бъде дълъг. Според технологичния предприемач и академик Вивек Уадхва вероятно ще отнеме около три години на индийските доставчици, за да бъдат способни на обемното производство, необходимо да направят забележима пробив в китайското производство. Той също така предположи, че Apple също ще трябва да се адаптира – особено когато става въпрос за работа с бюрократичното правителство. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Всеки втори iPhone – направен в Индия