Още през септември 2022 г. доклад на JP Morgan твърдеше, че Apple може да прехвърли до 25% от производството на iPhone в Индия до 2025 г., а сега нова статия в South China Morning Post предполага, че делът може да нарасне до 50% до 2027 г. Съобщава се, че Apple е намалила компонентите на iPhone поръчки от своите китайски доставчици, което от своя страна се отрази негативно на прогнозите за печалбите им и цените на акциите.

В момента Индия представлява едва 5% от цялото производство на iPhone, въпреки че имаше натиск за сглобяване на по-нови модели, включително iPhone 14, само няколко седмици след началото на производството в Китай. Слуховете предполагат, че Apple ще започне едновременно производство в Китай и Индия за серията iPhone 15.

Стремежът на Apple да диверсифицира производството на iPhone далеч от Китай също се пренесе в останалата част от портфолиото му с нарастващо количество AirPod слушалки и MacBook, произведени във Виетнам вместо в Китай.

Apple сключи договор с базираната в Тайпе Wistron Corp. за сглобяване на iPhone SE от 2017 г. в Индия. Миналия септември най-скъпата компания в света засили своя план Б, като обяви, че ще произведе най-новия iPhone 14 в Индия в рамките на месеци след пускането му в световен мащаб. С други думи Apple даде на Индия сериозен шанс, за да направи стъпката от създаването на остарели модели към производството на най-новите версии.

Корекциите на Apple в поръчките към своите доставчици – в съответствие със законите на САЩ и в отговор на потребителските и технологичните изисквания – водят до постоянен списък от печеливши и губещи. През фискалната година, която приключи през септември 2021 г., Apple добави шест китайски доставчици и прекрати отношенията си със седем.

Драконовският подход на Китай с нулева Covid толерантност преобърна всичко, тъй като периодичните блокирания в Шанхай, Джънджоу и десетки китайски градове, в които Apple и нейните доставчици работеха, предизвикаха хаос във веригата за доставки.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple обещаха да разкрият истината за цензурата на приложения

Тагове: