Apple подготвя оферта за правата за стрийминг на английската Висша лига в Обединеното кралство, съобщава The Daily Mail.

Без да разкрива източниците си, британският таблоид твърди, че технологичният гигант има желание да увеличи своето спортно покритие, като надгради десетилетния договор, който наскоро осигури, за ексклузивно предаване на Major League Soccer на Apple TV+ от началото на следващия месец.

Ако докладът е точен, Apple ще стане четвъртият основен играч в спора за закупуване на права за местно излъчване на футбол от най-висок клас – елитното първенство на Обединеното кралство.

Това вероятно ще доведе до значително увеличение на текущата оценка от 5.1 милиарда британски лири (6.23 милиарда долара) за вътрешни права на EPL, които работят на тригодишен цикъл на подновяване. Тръжните права трябва да бъдат подновени по-късно тази година, като съществуващите права за текущия тригодишен период изтичат през 2025 г.

През последните години се наблюдават войни за наддаване между Sky Sports, BT Sport и Amazon Prime Video, като Sky Sports често е доминиращият играч. Условията на пакета обаче гарантират, че нито един оператор не получава права за всички мачове от английската Висша лига, следователно всяка сделка на Apple за права за излъчване на EPL непременно би била по-ниска от сделката за ексклузивност, която компанията успешно договори с MLS.

В свързана новина ‌Apple TV+‌ в неделя представи премиерата на „Суперлигата: Войната за футбола“: документална поредица, описваща злополучното предложение за отделна Европейска лига, изправяща един срещу друг елитните клубове на спорта.

Снимка: Unsplash

Виж още: След трансфера в Саудитска Арабия рейтингът на Роналдо във FIFA 23 се срина