Apple защити политиката си да използва силно криптиране на своя iPhone, така че дори самата компания да няма достъп до личните данни, съхранявани на него. Apple остана непоколебима и при ново изслушване пред Комитета по съдебна дейност на Сената в САЩ. От трибуната председателят на комитета Линдзи Греъм предупреди представителите на технологичните компании, че те трябва да намерят начин да осигурят законен достъп до данните в криптираните устройства и съобщения.

„Ако не го направите, ние ще го направим вместо вас“, каза той.

Силните думи бяха отправени както към Apple, така и към Facebook.   

По данни на властите всяка година около 1600 телефона са конфискувани като доказателство по дела. 82 процента от тях са заключени, а половината от тях са устройства на Apple. Използвайки наличните методи, властите успяват да отключат половината от тези устройства, така че 300 - 400 телефона годишно остават неотключени.

Въпреки че Apple няма способността да получи достъп до данните на своите телефони, тя държи ключовете за криптираните в iCloud бекъпи, така че тя може да ги декриптира. Apple ще обсъжда въпроса подробно на първото си участие на CES от 1992 г. насам през януари.

Виж още: iOS 13.3 и iPadOS 13.3 вече са факт с редица подобрения и нови функции

Тагове: