С днешна дата Apple вече е официален собственик на голямата част от бизнеса за модеми на смартфони на Intel. Сделката, обявена през юли, е на стойност 1 милиард долара и въпреки това Intel твърди, че губи няколко милиарда долара от продажбата. Закупувайки технологията на Intel, Apple ще може сам да произвежда повече компоненти за своите свързани устройства, вместо да разчита на доставчици като Qualcomm - компания, с която Apple има доста трудни отношения.

Продажбата включва само бизнеса със смартфон модеми на Intel; компанията ще продължи да прави модеми за компютри, умни устройства и автономни коли.

Intel твърди, че нелоялната конкуренция и патентните иcкове на Qualcomm са принудили компанията да продаде бизнеса си на Apple. Шефове на Intel вече свидетелстваха в съда по антимонополното дело, което Федералната търговска комисия води срещу Qualcomm. В момента Qualcomm обжалва взетото срещу нея решение.

След като сделката с Intel е завършена, Apple ще бъде по-малко зависим от външни доставчици, когато става въпрос за дизайна и производството на някои от най-важните компоненти на нейните мобилни устройства. Така гигантът вече замени чиповете на Samsung в iPhone със своята А-серия чипове.

Виж още: Електро лонгборд през ноември? Защо не

Тагове: