Япония е решена да се превърне в световния лидер за дронове таксита. NEC Corp приближи държавата с една стъпка напред до това, показвайки quadcopter в понеделник, който успя да се задържи във въздуха около минута. Компанията тества дрона на безопасно разстояние в клетка в покрайнините на Токио. Летящото превозно средство всъщност нямаше човек на борда този път и успя да се вдигне само на около 3 метра височина. Това е първото такова, показно на голяма компания.

Според инфраструктурния план на Япония доставките с такъв дрон трябва да започнат до 2023 г. Пътуването на хора с тях е насрочено за следващото десетилетие. Има още много път да се измине, най-вече свързан с батерията и регулаторните норми за безопасност. Машината на NEC тежи около 150 кг и е дълга около 3.9 метра, широка 3.7 и висока 1.3 метра. Добавете теглото на няколко тела и вече става сериозна маса, която трябва да бъде задържана във въздуха за продължителен период от време.

NEC не са единствените, които работят по автономни летящи превозни средства. Обединените арабски емирства, Нова Зеландия и Сингапур също се стремят да разтърсят индустрията, както и компании, като Uber, Volvo и Kitty Hawk на Лари Пейдж (един от създателите на Google).

Вижте още: Този е-SUV може да има 5G връзка преди телефона ви