Прорезът на Apple винаги присъства в слуховете, но прави впечатление, че тази година никой не му обръща достатъчно внимание. Всъщност толкова много от устройствата на компанията са оборудвани с него, че в известен смисъл прорезът се е превърнал в неизменна част от дизайна. А може би причината е появата на Dynamic Island? Но може би се задава промяна: според слуховете Apple наскоро са подали заявка за патент в Европа, в който се посочва как бъдещите устройства - от Mac до iPhone - биха могли да премахнат прореза веднъж завинаги, осигурявайки ви изживяване без граници, което не е прекъснато около екрана. Това е страхотна идея и Apple смята, че знае как да я осъществи. 
Проблемът е в това, че дисплеят на Mac или iPhone съдържа цял куп технологии, които се използват всеки ден, като уеб камера, сензори за лицево разпознаване, за околна светлина и др. В патента на Apple се обяснява, че потребителите искат изцяло и дисплеи с по-тънки рамки, но това би изисквало всички тези компоненти да се поставят под екрана. А това сериозно ограничава количеството светлина, което те получават, и съответно - ефективността на работата им.  
Според заявката, решението е да бъдат добавени прозрачни области към дисплея, които могат да пропускат необходимото количество светлина за тези компоненти. По този начин всички те могат да бъдат скрити под основния дисплей и да няма никакви пречки пред правилното им функциониране.  

В патента е отбелязано, че прозрачните области на дисплея могат да бъдат изключително малки - например с диаметър само няколко десетки милионни части от милиметъра. Тези прозрачни области ще бъдат гъсто разположени, но толкова малки, че няма да ги забележите при употреба. 
С други думи, получавате най-доброто от двата свята: дисплей на Mac или iPhone без рамки, без никакъв прорез и всички камери и сензори, необходими за работата на устройството ви, както се очаква. 
Ако Apple реши да осъществи тази идея, може най-накрая да получим технологията за Face ID под дисплея, за която се настоява години наред. Вече знаем, че Apple все още работи по въвеждането на Face ID в Mac и скоро може да получим тази фантастична технология.

Снимки: Unsplash

Виж още: Новият iPhone SE се счита за малко вероятен за пускане през 2024

Тагове: