Ако в последните години имате усещането, че научната фантастика изпитва ренесанс, то днес имате още едно доказателство в ползата на тезата си. Денис Вилньов, режисьор на номинирания за осем награди "Оскар", включително за най-добър филм и режисьор, “Първи контакт”, както и продължението на Blade Runner, ще режисира новата екранизация на “Дюн”. Информацията, за която се чуха слухове в края на миналата година, беше потвърдена от Браян Хърбърт, сина на Франк Хърбърт, който е автор на оригиналния роман от 1965 г.

Тук добрата новина е, че Вилньов е забележителен режисьор, който има шанса да направи наистина добра адаптация на “Дюн”. Историята на книгата се върти около машинациите на пустинна планета, която осигурява най-ценния ресурс във Вселената. По-интересното е, че “Дюн” е тежък роман, в който са включени междупланетна политика, екологични проблеми, метафизика и куп други елементи.

Досега сме виждали няколко адаптации на “Дюн”, последната от които е дело на Дейвид Линч и датира от 1984 г. По-късно имаше минисериали и провален опит за нов филм. Никога преди обаче не е имало по-добър момент за пресъздаването на толкова комплексен свят във филмов или телевизионен формат. Днес сме свидетели на абсолютната доминация на кино вселените, водени от Marvel Cinematic Universe и франчайза Star Wars.

В света на “Дюн” има 20 книги, чието действие се развива в продължение на хилядолетия, а темите им са все така актуални и днес. Това може да подхрани огромен свят във филми, сериали и видеоигри, който да има източник на добри истории в продължение на години. Тук в картинката влиза Вилньов, който успя да спечели любовта на sci-fi феновете с “Първи контакт” и вече работи по продължението на легендарния Blade Runner.

Стилът на Вилньов е на ограничение и впускане в лични истории насред драматичен глобален проблем. В “Сикарио” той разказва историята на полицай, който трябва да се справи с насилието във войната с дрогата, докато в “Първи контакт” изследва елементите на това да си родител, докато на планетата пристигат извънземни. “Дюн” също е личната история на един човек насред междузвезден конфликт, което звучи перфектно за стила на режисьора.

Единственият проблем е, че в последните 30 години не един режисьор е бил назначаван за екранизация на “Дюн”. Затова и новините за Вилньов са просто добро начало, а като фенове можем само да очакваме да получат и добър край под формата на нов, качествен филм.

Вижте още: Кои са най-очакваните sci-fi филми на 2017 г.?

Още от Play