Ако високата цена на електрическите автомобили е един от факторите, които ви карат да ги пренебрегвате в този момент, добре ще е да знаете, че тази тенденция бавно, но сигурно се променя.

Според нов аналитичен доклад на Bloomberg New Energy Finance цената на електромобилите ще продължи да пада, тъй като батериите, които ги захранват, постепенно поевтиняват. Така дори ако цената на горивата остане ниска, към средата на следващото десетилетие те ще могат да се конкурират по цена с бензиновите и дизеловите коли. Освен това прогнозата на BNEF е, че към 2040 г. задвижваните с електричество коли ще съставляват около 35 процента от всички продажби, което означава, че всяка година ще се продават по 41 милиона такива модела.

Докладът прогнозира, че цените им ще тръгнат надолу и преди 2025 г., но общите разходи по притежанието и поддръжката на един задвижван със стандартно гориво автомобил все още ще бъдат по-ниски.

Интересно е, че с възхода на електромобилите ще се промени и влиянието върху света и околната среда. Ако темповете на разпространение се запазят и към 2040 г. една четвърт от колите по пътищата са електрически, това ще елиминира нуждата от 13 милиона барела петрол на ден. От друга страна обаче, за тяхното задвижване ще бъдат необходими 1900 TWh електричество, което пък е цели 8 процента от глобалните електрически нужди на света за миналата година.

Виж още: Ford: Не се страхуваме от Apple Car