Европейският парламент (ЕП) одобри препоръки за компании, за да подпомогне ремонтирането на устройства. Начинание, сякаш заето от популярния сайт iFixit. Също така ЕП иска батериите, LED светлините и други важни части да не бъдат залепени с лепило, за да могат да бъдат лесно заменими, ако това се наложи. Организации като Грийнпийс и iFixit правят препоръки към това в продължение на години, но до този момент това е просто една поредица от добри пожелания и все още няма законова рамка, която наистина да принуди производителите.

Някои от най-специфичните препоръки са:

- Здрави, лесно поправими продукти;

- Автоматични гаранционни разширения, ако за отремонтиране е необходим повече от месец;

- Държавни стимули за производство на дълготрайни и лесно поправими продукти;

- Предоставяне на възможност на потребителите да изберат независим сервиз;

- По-евтини цени за критични резервни части;

- Подвижни, а не залепени батерии, светодиоди и други основни части.

В доклада се препоръчва и разработване на тестове и дефиниции за "планирано остаряване", заедно с възпиращи мерки за продукти за еднократна употреба. Компаниите ще трябва да издават софтуерни пачове за дълги периоди от време. И накрая "доброволен европейски етикет", на който е отбелязана трайността на продукта, еко функциите му, както и възможностите за надграждане - "нещо като iFixit резултат за отремонтиране".

Освен намаляване на количеството на електронните отпадъци и подпомагането на потребителите, ЕС има някои егоистични причини за налагане на мерките. Повечето електронни стоки се правят извън Европа, често в Азия или САЩ, и имат малка полза за икономиката на ЕС. Правейки устройства по-лесни за отремонтиране от потребителите и местните сервизи, ще създаде работни места.

Някои от препоръките ще бъде трудни за изпълнение - Apple например никога не е правила iPhone със сменяема батерия и никога няма да го направи. Това се отнася и за много други компании и устройства.

Също така ще е много трудно да се убедят компаниите да намалят цените на частите, които са надежден генератор на печалба. На всичко отгоре без стимули много технологични компании не биха пускали софтуерни актуализации за над десетгодишни продукти.

Европейският парламент най-вероятно ще приведе тези препоръки в закон. Ако това се случи, препоръките ще станат задължителни и компаниите ще трябва да се съобразят с тях, ако искат да продават продуктите си в ЕС.