Messenger Kids съществува с една проста цел: на децата не им е позволено да говорят с хора, които не са одобрени от родителите им. Но пропуск в системата позволи това правило да бъде заобиколено чрез създаване на групови чатове. През последната седмица Facebook закрива такива чатове и уведомява родители за проблема, но все още няма официално изявление по темата.

Пробивът идва от самите правила на Messenger Kids. В стандартни чатове децата могат да говорят само с хора, одобрени от родителите, но тези правила се изкривяват при групови чатове. Детето може да покани одобрен човек в групов чат с друг одобрен човек. Другият човек може да покани одобрен за него човек, дори и да не е одобрен за другите участници. Като резултата на това, хиляди деца са се озовали в групи с хора, които не са одобрени от родителите им. Не е ясно откога съществува този проблем, но приложението е налично от декември 2017.

Тук проблемът засяга много чувствителна тема, защото Messenger Kids е направен за деца до 13-годишна възраст. Това означава, че те попадат под закрилата на Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). Някои групи вече обвиниха Messenger Kids, че нарушават правата на децата, като събират данните им. Този случай само ще засили тези обвинения.

Вижте още: Криптовалутата на Facebook: пряк път към тероризъм и пране на пари

Оцени:
Рейтинг: 4