Федералната търговска комисия на САЩ се е съгласила да спре разследванията си срещу Facebook относно секретността на личните данни срещу глоба от 5 милиарда долара. Според The Wall Street Journal решението е взето с 3:2 от партийния глас на комисарите от ФТК. 5 милиарда звучи доста, но от Facebook вече отделиха 3 милиарда за покриване на разходи по случая, след като още през април обявиха, че са склонни да платят до $5 милиарда. Като се вземе предвид и че печалбата на социалната мрежа за последните 3 месеца е $15 милиарда, тази глоба изглежда като шамар през ръцете без сериозни последствия.

Споразумението ще включва и правителствени ограничения относно това, как Facebook третира поверителността на потребителите. Законодателите непрекъснато призовават за по-сериозен регулаторен контрол над Facebook и дори затваряне на компанията. Всичко това, след като стана ясно, че по време на президентските избори през 2016 в САЩ личните данни на милиони потребители са били използвани незаконно от Cambridge Analytica.

Вижте също: Европейските регулатори вече вдигнаха мерника на криптовалутата на Facebook

По-конкретно Федералната търговска комисия проучваше дали Facebook нарушава собствените си правила за поверителност, приети през 2012. Проблемите на социалната мрежа не свършват с Cambridge Analytica. Оттогава насам има редица случаи, в които Facebook е изобличен за злоупотреба с данните на потребителите си.

Глобата може да е и начин за компанията да избегне по-сериозни наказания, понеже разследването щеше да се разпростре и до Libra – планираната криптовалута на Facebook, която до голяма степен ще бъде освободена от правителствената политика за парите.

Вижте още: Facebook на война с рекламен троскот, който ни мъчи от години

Оцени:
Рейтинг: 5