Температурите стремглаво се качват нагоре, а всички ние преглеждаме календара и отброяваме дните, в които ще бъдем най-накрая в отпуск. Но последните няколко години ситуацията леко се промени и ако преди беше възможно да отсъстваме от някоя среща, то днес все по-често получаваме предложението да се включим в нея дори от разстояние. Технологиите позволяват това, но невинаги ситуацията е на същото мнение. Така че ако се окажете в ролята на онзи ентусиаст, на когото му се наложи да облече една риза и да се включи във важна среща насред диво плажно парти - тези няколко съвета за настройки на вашите Apple устройства са точно за вас.

“Скритите” опции се появиха с миналогодишното издание на iOS 15, iPadOS 15 и macOS 12. Те са част от настройки на микрофона, които помагат да се контролират звуците, които достигат до другия край на вашите видео и аудио разговори. Въпреки че Apple ги демонстрира, те реално са “прибрани” и се появяват за кратко по време на разговор, така че може и по невнимание да ги подминете. Ето защо проверете какво е зададено в Control Center. След това би трябвало да видите опцията Mic Mode и да изберете от три варианта:

Standard: вашият режим на микрофон по подразбиране

Voice Isolation: разчита на машинно обучение, за да блокира всички околни шумове и да се фокусира единствено върху вашия глас

Wide Spectrum: внася всички звуци в стаята. Това е идеално за ситуации, в които вашият събеседник трябва да чува всичко, което се случва около вас - като например група други колеги или пък по време на музикален урок.

Би трябвало да имате достъп до тези инструменти, независимо дали приемате обажданията си чрез FaceTime или приложение на трета страна като Zoom, Teams или Facebook Messenger. Но запомнете - те не важат при стандартен телефонен разговор.

За да можете да се възползвате от настройките, ще ви трябва и някое от следните устройства: iPhone XR, XS, XS Max или по-нова версия

iPad (пето поколение) или по-нова версия

iPad Air (трето поколение) или по-ново

iPad (осмо поколение) или по-нова версия

Mac след 2018 г.

Снимки: Unsplash

Виж още: iOS 16 носи always-on display преди iPhone 14 Pro