Ако изгубите телефона си с Android и той е изключен, най-вероятно няма да имате голям шанс да го откриете. Въпреки че има много начини за проследяване на местоположението на смартфона ви, нито един от тях не работи, когато телефонът е изключен. Ще разполагате само с последното известно местоположение.

За щастие изглежда, че това може да се промени в близко бъдеще. Благодарение на някои кодови справки от Куба Войчеховски имаме намеци, че Google работи по начин, по който Find My Device - нейният инструмент за определяне на местоположението на хардуера - да работи дори когато телефонът с Android е изключен.

Ако това ви звучи познато, то е, защото iPhone вече може да прави това. Всъщност iPhone-ите имат тази функция от години.

Как ще работи това? Според изтеклия код Bluetooth хардуерът в телефона ще остане включен дори когато самият телефон е изключен. В комбинация с ултрашироколентовата технология (UWB) сървърите на Google биха могли да определят местоположението на телефона ви с висока степен на точност дори когато той не е активен.

Разбира се, за да стане това реалност, хардуерът на телефона ще трябва да поддържа Bluetooth модула постоянно захранен. В момента не е ясно кои телефони с Android поддържат тази функция - ако изобщо има такива. Възможно е това да е нещо, което първо ще бъде направено в серията Pixel 8, а след това бавно ще се разпространява в новите телефони с Android с течение на времето.

Не забравяйте, че Google разработва конкурент на AirTag с кодово име grogu, съответно очакваме Google да направи голяма реклама за Find My Device и съвместим хардуер тази година.

Снимка: Unsplash

Виж още: И Chrome ще получи превод в реално време

 

Тагове: