Проследяващите тагове нараснаха драстично по популярност, откакто Apple представи своите AirTags миналата година. Концепцията на устройството е абсурдно проста – закачете го за нещо, което не искате да загубите, и чрез комбинация от локално проследяване и краудсорсинг с помощта на близките iPhone апарати в мрежата на Apple „Find My“ никога не трябва да се притеснявате, че може го загубите отново. Но Apple е много наясно, че AirTags може да има и други сенчести приложения и сега предприема стъпки, за да ги спре – или поне учтиво съветва потребителите да не правят незаконни неща.

Както бе посочено от сайта MacRumors, като част от някои промени срещу нежеланото проследяване, които Apple прави в AirTags в iOS 15.4 бета, компанията добави предупреждение за настройка, което ви напомня, че можете да намерите своя AirTag по всяко време, но че го използвате за "Проследяването на хора без тяхното съгласие е престъпление в много региони по света".

Злоупотребата с AirTags или други устройства за проследяване се превърна в проблем, тъй като през последните месеци се появиха случаи на бивши гаджета, които се дебнат с изгорите си, или дори крадци, поставящи устройства в луксозни превозни средства. Ние сме технологичен сайт, но тъй като това е все по-популярна престъпна дейност в глобален план, смятаме, че е разумно да ви напомним, че ако все пак се натъкнете на нежелан AirTag, трябва да завъртите задната му страна обратно на часовниковата стрелка, за да извадите батерията и да го деактивирате. Apple също има приложение за Android, което можете да използвате, за да проследявате близките AirTags и да ги деактивирате, ако е необходимо.

По-късно тази година Apple планира да въведе допълнителни мерки срещу преследване, които включват поддръжка за прецизно намиране за неизвестни ‌AirTags‌, показване на сигнали, които се появяват всеки път когато се възпроизвежда звук, и по-силни звуци на AirTag.

Снимка: Apple

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете

 

Тагове:
Още от Tech