Свидетели сме на време, в което гласовите асистенти се изправиха един срещу друг - или поне компаниите, отговорни за създаването им. Според информация на CNET Google са повдигнали иск, че новият гласов асистент на Sonos нарушава седем патента, свързани с технологията Google Assistant. „[Sonos] започна агресивна и подвеждаща кампания срещу нашите продукти за сметка на нашите общи клиенти“, съобщава говорител на Google в изявление. Асистентът за гласов контрол на Sonos беше представен през юни, позволявайки на потребителите да дават команди с фразата Hey Sonos, подобно на Alexa на Amazon или Google Assistant. В жалбата Google разкрива, че „работи години наред с инженерите на Sonos по внедряването на гласово разпознаване и управление на гласово активирани устройства в продуктите на Sonos... дори предоставя своя софтуер Google Assistant на Sonos в продължение на много години“. 


  

Спорът избухна в началото на 2020 г., когато Sonos съди Google за предполагаемо нарушение на патент, след като компаниите са си сътрудничили няколко години. Sonos твърди, че Google са придобили знания за тяхната технология, когато са работили заедно и са използвали тази информация, за да разработят своя собствена линия интелигентни високоговорители. Компанията заведе друг иск през септември 2020 г., твърдейки, че Google е нарушил още пет патента. 
Google отговори, завеждайки насрещно дело, че Sonos използва търсенето, софтуера, мрежите, аудио обработката и други технологии на Google, без да плаща лицензионна такса, и прави „фалшиви твърдения“ за съвместната им работа.
През 2021 г. Комисията за международна търговия на САЩ постанови, че Google е нарушила пет патента на Sonos. Това принуди Google да промени начина, по който бяха настроени устройствата им, за да избегне забраната за внос. Повечето от тях бяха свързани с начина, по който се контролират няколко свързани устройства - например потребителите вече не могат да променят силата на звука на цялата група и вместо това трябва да ги регулират индивидуално. 
„Преди това Google ни съдеше по целия свят и Sonos надделяваше във всеки решен случай“, заявява главният правен директор на Sonos Еди Лазарус пред CNET. „[Последните съдебни дела] са тактика за сплашване, предназначена да отмъсти на Sonos за това, че говори открито срещу монополистичните практики на Google.“ 

Снимка: Sonos

Виж още: Хакерите от Северна Корея набелязаха милиони акаунти в Gmail