Преди месец Huawei се изкачи на втора позиция в бизнеса със смартфони за второто тримесечие на 2018 г. в класацията на IDC. Има обаче съществена разлика в начина на измерване на данните според IDC и друга водеща агенция - Gartner. Докато IDC измерва доставените смартфони към различните пазари, което не отброява реалните продажби, класацията на Gartner отчита колко са реално продадените устройства към крайни клиенти.

Huawei вече изпреварва Apple и в класацията на Gartner. Агенцията подчертава, че през второто тримесечие на 2018 г. глобалните продажби на смартфони са нараснали с 2% в сравнение с второто тримесечие на 2017 г. до общо 374 милиона продадени мобилни устройства. На фона на този минимален ръст, ръстът в продажбите на мобилни устройства Huawei на годишна база надминава 38%.

За последното отчетено тримесечие на 2018 г. Huawei е продала 49.8 милиона устройства и държи 13.3% от световния пазар. Apple е на трето място – 44.7 милиона единици и 11.9% пазарен дял. По всяка вероятност Apple ще увеличи значително своя дял след дебюта на новите си устройства, чието представяне очакваме на 12 септември. В същото време Samsung започна продажбата на новия си флагман Galaxy Note 9. Към това трябва да добавим и предстоящата премиера на Huawei Mate 20. Единствено ни остава с интерес да проследим оставащите няколко месеца на годината, в които тримата големи в света на смартфоните ще дадат най-доброто от себе си в борбата за бюджета и сърцата ни.

Тагове: