Най-новите данни на IDC носят добри вести за Huawei. През второто тримесечие на 2018 г. китайският гигант е завладял 24.8% от западноевропейския пазар на смартфони, класирайки се на второ място зад Samsung и изпреварвайки Apple, чийто дял е спаднал с близо 5%.

От миналата година насам Huawei отбелязва непрекъснат ръст на пазарния дял, като през второто тримесечие на годината е доставила около 6.7 млн. смартфони в западната част на Европа. По всяка вероятност Apple ще увеличи дяла си и дори може би ще надмине Huawei през третото тримесечие благодарение на очакваните трите нови модела iPhone. Въпреки това китайският производител е в очевиден устрем и възможностите му за растеж надали са пред изчерпване.

Европа се превръща в много важен пазар за китайските компании, повечето от които имат добри позиции в родния Китай и в Индия, но не могат да пробият в САЩ поради местните пазарни условия, диктувани от американските телекоми. Така китайските смартфони, основно на Huawei и Xiaomi, вече са често срещана гледка при европейските потребители и отдавна не представляват "екзотиката", която бяха навремето.

Тагове: