Името на домейна AI.com претърпя поредната смяна на собственика, което подчертава стойността и конкуренцията в областта на марките за изкуствен интелект.

Преди това то беше пренасочено към OpenAI, но компанията така и не потвърди закупуването на домейна. Експертите оцениха стойността му на над 3 млн. долара, като се има предвид настоящата шумотевица около изкуствения интелект.

AI.com сега се пренасочва към X.ai, нова компания за изследвания в областта на изкуствения интелект, основана от Илон Мъск. Причината за прехвърлянето на домейна от OpenAI към X.ai е неясна. Възможно е компанията да е решила да не използва марката AI.com в дългосрочен план или да я е продала с цел печалба в частна сделка.

Последното прехвърляне продължава сагата около домейна AI.com, който се разменя между технологични компании и спекуланти вече повече от 20 години. Твърди се, че Google е бил първият собственик на името на домейна по време на "бума на изкуствения интелект" през 90-те години на миналия век.

Двубуквените домейни .com са редки активи, особено когато образуват разпознаваем термин като AI. X.ai вероятно разглежда притежаването на AI.com като инвестиция в утвърждаването на своята марка.

Въпреки че AI.com може да изглежда като дигитален трофей, собственикът му все още е изправен пред предизвикателството да изгради съдържание зад домейна. OpenAI привлече вниманието с модели на изкуствен интелект като DALL-E и ChatGPT, а не с уебсайт. X.ai също ще трябва да демонстрира значителен напредък в областта на ИИ, за да се възползва напълно от потенциала на AI.com за брандиране.

През юли Илон Мъск заяви, че неговата компания за изкуствен интелект ще "разбере истинската природа на Вселената". xAI е все още в начален етап на развитие, но Мъск вече е направил някои важни назначения. Главен изпълнителен директор на компанията е Иля Суцкевер, бивш директор по изследванията в OpenAI. Сред другите ключови служители са Игор Бабушкин и Мануел Кройс, които са работили по проекта DeepMind на Google.

Фокусът на xAI върху прозрачността и отчетността е ключова част от визията на Мъск за безопасен изкуствен интелект. Компанията планира да разработи системи за ИИ, които да обясняват решенията си на хората и да носят отговорност за действията си.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китайският гигант Alibaba предизвика Meta с модел на изкуствен интелект с отворен код