Ако не се интересувате особено много от родата на големите имена в технологиите, по всяка вероятност сте разбрали за брата на Джеф Безос едва когато стана факт първият полет на Blue Origin. В една по-конфликтна ситуация изниква и братът на Илон Мъск - Кимбал Мъск. Според The ​​Wall Street Journal Комисията за ценни книжа и борси (SEC) проучва дали скорошните продажби на акции от двамата братя не са нарушили потенциално правилата за търговия с вътрешна информация. Разследването взема предвид събитията от края на миналата година, когато двамата Мъск са продали акции на Tesla на стойност 108 милиона долара. Както знаем, тези продажби би трябвало да покрият всички данъци, които Конгресът потенциално би наложил върху нереализираните капиталови печалби. Но Кимбал Мъск, който също е в борда на директорите на Tesla, продава 88 500 акции един ден преди Илон Мъск да анкетира своите последователи в Twitter дали той самият трябва да продаде 10 процента от дела си в компанията. Той също така обеща да спази решението, взето от анкетата. Както може да се очаква, 57.9% от гласувалите бяха отговорили с ДА. След тази анкета акциите на Tesla паднаха рязко.

Тук идва и тънкият момент - законите за вътрешна търговия забраняват на служителите и членовете на борда да търгуват въз основа на информация, която не е оповестена публично. Това е доста сериозно провинение и за да го избегнат, някои се възползват от програма, известна като 10b5-1. Обобщено - тя позволява да търгуват с акции в строго зададени времеви пояси при определени обстоятелства. Проблемът е, че условията в конкретния случай не са спазени и Кимбал Мъск е извършил продажбата преди поста на брат си в Twitter. Това, което ще бъде обект на разследване, е дали потенциално единият Мъск не е казал на другия за намерението си за провеждане на въпросната анкета и дали търговията с такова количество акции не е предизвикано точно от тази вътрешна информация.

Самият Мъск е доста недоволен от отношението към него и компаниите му напоследък. Той директно обвинява SEC, че го подлагат на „безкрайни, необосновани разследвания“, както и че от държавните служби изтича информация относно федерални разследвания, свързани с него. Спорът на Мъск със съответните органи датира от 2018 г., когато той оповести в Twitter намеренията си да направи Tesla частна. Тогава се започна разследване дали това твърдение не е повод за заблуда на инвеститорите и Мъск се съгласи, че трябва да е по-внимателен с този тип изказвания и те да бъдат преглеждани от адвокат. Но както всички знаем, Мъск е труден за регулиране и агенцията го обвини, че нарушава условията. Явно няма изгледи ситуацията да се подобри, защото нов пост на Мъск в Twitter гласи: „Не съм започнал войната, но ще я завърша“.

Снимки: Shutterstock

Виж още: Facebook е загубил 500 милиарда долара, за да се превърне в Meta