Колкото и да са масови смартфоните, пазарът на така наречените фийчърфони (т.нар. "слушалки") - евтини и непретенциозни модели, при които смарт функциите са силно ограничени или изобщо липсват - така и не се сви с времето. Дори напротив - продажбите им растат с всяка изминала година, напук на всички иновации и удобства, с които мобилната индустрия се бие в гърдите. Това кара дори и най-големите в смартфон бранша да поддържат поне малко портфолио от фийчърфони, като устройствата им понякога изненадват с възможностите си предвид скромните им параметри.

Така например, новият и тотално носталгичен на пръв поглед Xiaomi Qin Ai поддържа 4G VoLTE и умее да превежда фрази на 17 езика в реално време - чрез изкуствен интелект! Това се случва на двуядрен 1.3GHz-ов процесор с "невероятните" 256 MB RAM памет и 512 MB място за данни, а 2.8-инчовият цветен екран е с резолюция 320x240 пиксела - върхът на сладоледа през 1995 г... или нещо такова. За да бъде носталгичният култ още по-пълен, клавиатурата поддържа T9 - помните ли как беше?

Иначе със своите 420 часа живот на батерията, този привидно сиромашки телефон спокойно ще продължи работата си докато претенциозният ви флагман изнемогва с последните си 5% заряд в края на деня. Операционната система е разновидност на Android, наречена Mocor 5 - предполагаме собствена разработка на Xiaomi.

Цената на този сладур, чийто дизайн ни напомня за най-доброто от старата Nokia, е нищо и никакви 199 юана, или около 49лв.

Тагове: