Изглежда Dota 2 е поредната игра, в която AI специалистите се опитват да печелят със своите ботове. Отборът OpenAI Five, който се състои от пет невронни мрежи, вече успя да победи един човешки екип.

За тези, които не знаят какво представлява Dota, това е една доста сложна игра, която изисква много мислене. Играта се актуализира на всеки две седмици, като промените са главно в заобикалящата героите среда. Dota е разработвана в продължение над 10 години, а логиката на играта се побира в стотици хиляди реда, формиращи код.

Кристи Денисън, специалист по машинно обучение в OpenAI, смята, че това е една от най-предизвикателните игри, правени някога. Том Симонайт от Wired допълва, че сложните видеоигри изискват от геймърите постоянно взимане на бързи и адекватни решения.

Един шахматист разполага средно с 35 възможни хода, а един играч на Go - с 250. Представете си какво щяхте да правите, ако възможностите ви са още по-големи... Ботовете на OpenAI трябва да избират измежду 1000 действия, които могат да извършат на всяка една осма от секундата.

След известен напредък OpenAI решават да пуснат своя отбор да играе срещу непрофесионален екип от хора. Изненадващо или не, изкуственият интелект побеждава човешкия. Инженерите от OpenAI остават доста доволни от случилото се, но все пак решават да искат и мнението на експерт в областта.

Уилям Лий, познат сред геймърите като Blitz, е доста добър на Dota. Той споделя, че му е отнело около осем години да научи само част от стратегиите, които ботовете правят съвсем интуитивно. Но това не трябва да ви учудва, понеже количеството игри на OpenAI Five за един ден се равняват на 180 години игра, а един човек няма как да разполага с толкова.

Най-трудната задача за OpenAI е била да накарат отделните ботове да мислят един за друг, тоест да играят отборно. Световният шампионат по Dota 2 ще бъде през август и докато най-добрите играчи в света се подготвят за състезанието, OpenAI работят по нова версия на своите ботове.

На 28 юли OpenAI Five ще участват в мач, който ще се играе пред публика. Това означава, че екипът има още цял месец, в който да работи по AI ботовете, за да може през юли те да ни изненадат със своите способности.

Тагове:
Още от Play