Към днешна дата е по-лесно от всякога да се използва AI за генериране на правдоподобно изглеждащи човешки лица. Лица, които по никакъв начин не са на реални хора.

Е, вече имаме компании, чиито стремеж е да намерят легален начин подобни „снимки“ да се използват от крайни потребители. В конкретния случай говорим за 100 000 AI генерирани лица, които могат да бъдат използвани със свободен лиценз. Голяма част от фотосите действително изглеждат фалшиво, но не малко от тях са практически неразличими от стандартните стокови снимки, които се продават от различни компании.

Създадените от изкуствен интелект снимки по идея са предвидени да се използват като графичен елемент при дизайна на различни продукти. На този адрес можете да откриете безплатните „фотографии“, част от generated.photos.

Прочети още: Сливането на Apple и Disney би било най-голямата сделка за всички времена

Припомняме, че през годината вече станахме свидетели на няколко AI проекта, генериращи фалшиви лица. Например ThisPersonDoesNotExist.com, уебсайт, способен да генерира серия от учудващо правдоподобни човешки глави.

В случая при generated.photos крайните резултати покриват всякакви възрасти, лицеви форми и етнически принадлежности. Осветеността като цяло е консистентна, същото се отнася и за пропорциите.

Проектът все още е в ранен стадий и по думите на дизайнера Zhabinskiy някои лица може да изглеждат малко „неправилно“.

Екипът обаче се надява с времето да може да редуцира недъзите на API-то, което използва и да опрости максимално процеса на генериране, като се предложат и конкретни параметри, които могат да се задават от дизайнерите.

Според Zhabinskiy изкуственият интелект, който генерира снимките, е обучаван на база снимкова информация от колектива, който стои зад проекта. А не стокови снимки или такива, свалени от интернет.

„Подобен подход изисква стотици часове къртовски труд, в но крайна сметка сме сигурни, че крайните резултати си заслужават.“, споделя Zhabinskiy.

Логично е да съществуват притеснения относно използването на подобна технология, предвид вече постиганите от нея резултати. Идеята на настоящия проект е обаче да улесни животът на графичните дизайнери по света. Няма какво да се лъжем обаче, подобен софтуер може потенциално да се използва за всякакъв вид не особено „правилна“ активност...