Valve пренастройва начина, по който работи Steam, и иска да опита нов експеримент с изкуствен интелект. Компанията стартира секция на Steam Labs с работещи, но още в бета-версия функции, които могат да стигнат до официалния портал за игри, ако има достатъчно положителни отзиви. Налични са само три проекта, но поне един от тях може да бъде наистина полезен, ако искате да играете нови игри.

Експериментът за интерактивни препоръки (Interactive Recommender) използва невронна мрежа, обучена на база на "милиарди" игрови сесии, за да предложи заглавия, базирани на историята на игра и "други важни данни".

Това не означава, че винаги ще виждате шутъри от първо лице, ако играете много на Doom - това е наблюдение на модели, а не на жанрове. Можете също да посочите критерии, които невинаги се появяват в системата с препоръки. Можете да ограничите резултатите до инди или кежуъл заглавия или да се съсредоточите върху последните игри за сметка на класическите заглавия от предни десетилетия. Каквито и резултати да получавате, можете допълнително да филтрирате резултатите по етикети.

Другите два проекта имат за цел да ви продадат повече игри, отколкото да ви ги предложат. Micro Trailers ви показва шестсекундни клипове на страницата, за да ви дадат усещането за много игри за кратко време. А ако имате време, Automated Show осигурява половин час видео от последните дебюти на игри в Steam, за да ви помогне да намерите потенциален нов хит или скрит диамант.

Вероятно няма да ги използвате толкова, колкото и Interactive Recommender, но няма да ви навреди да им дадете шанс. И не забравяйте, че Valve използва Labs като система за обратна връзка и тестване на потребителския интерес. Каквото и да се окаже популярно, то може да оформи бъдещите експерименти, да не говорим за Steam като цяло.

Виж още: На бой със зомбитата с усмивка в новата Evil Dead игра

Още от Play