Въпреки че все още ни остават поне няколко актуализации от серията Windows 11 Moment (Moment 3 и Moment 4), Microsoft вече отбелязва стабилен напредък към следващото поколение Windows 12. Името, разбира се, не е официално, тъй като платформата очевидно се нарича Next Valley. Старши изпълнителният директор Панос Панай обясни, че следващото поколение Windows 11 и Windows 12 ще бъде смесица от задвижвани от облака и изкуствен интелект преживявания и Microsoft бавно напредва към него. И в аспектите на сигурността компанията премахва остарели компоненти като MSDT, както и VBScript, който е бил експлоатиран в миналото.

Смята се, че Microsoft се е върнала към тригодишния си цикъл на издаване, което означава, че Next Valley или Windows 12, както и да го наричате, вероятно ще бъде пуснат за широката публика някъде през втората половина (2H) на 2024 г.

Освен самата дата на пускане друга област, която със сигурност ще предизвика голям интерес, са системните изисквания за Windows 12. Тези за Windows 11 често се смятат за доста строги, тъй като Microsoft счита за несъвместими процесори, които са само на няколко години. Последните слухове сочеха, че десктоп процесорите на Intel от 14-о поколение Meteor Lake-S ще дебютират с поддръжка на Windows 12. Въпреки това въз основа на доказателствата, с които разполагаме до момента, това е малко вероятно да се случи, тъй като очакваните дати на пускане на Meteor Lake и Next Valley изглежда не съвпадат. Освен това в момента няма почти никаква следа от Meteor Lake-S, което предполага, че изискванията към процесора вероятно все още не са финализирани.

По отношение на някои от другите изисквания като Trusted Platform Module (TPM) германското издание Deskmodder твърди, че изискването за версия на криптопроцесора за сигурност ще бъде същото като в Windows 11, т.е. TPM 2.0. Интересно е, че Microsoft току-що дебютира с поддръжка на SHA-3 в неотдавнашния си Insider Build.

Докладът също така предполага, че копроцесорът Pluton, който дебютира с мобилните процесори Ryzen 6000, може да не е нещо обичайно. Междувременно минималното изискване за оперативна памет може да се увеличи до 8 GB.

Ако трябва да обобщим, ето какви може да са системните изисквания за Next Valley (Windows 12):

  • Поддържан процесор (може все още да не е решено)
  • TPM 2.0 (Pluton може да не е задължителен)
  • 8GB RAM памет

Въпреки че няма какво да се прави по отношение на минимално необходимото дисково пространство, което е 64 GB в Windows 11, Microsoft може да даде възможност за инсталиране на ReFS. Всъщност изглежда, че компанията бележи приличен напредък, тъй като наскоро актуализира версията на ReFS. Веднъж вече се появи слух, че Microsoft може да актуализира системните изисквания за Windows 11 и да направи SSD дисковете задължителни за зареждане. Въпреки че това не се случи, гигантът от Редмънд може да започне да го прави с Windows 12 (и това всъщност би било добре, като се има предвид как цените на SSD дисковете продължават да падат).

Снимка: Unsplash

Виж още: Внимавайте със скрийншотите на Windows