Jaguar Land Rover планира спиране на производството на I-Pace (електрически SUV) за една седмица, защото има недостиг на батерии от доставчика LG Chem.

Производството ще спре на 17 февруари в завода в Грац, Австрия, където производителят Мagna Steyr конструира автомобила. Когато I-Pace спре да се сглобява, това ще бъде събитие, което се случва поне за трети път поради недостиг на продукт от LG Chem.

Няколко автомобилни производители предприеха сериозни мерки, за да се избегне този проблем. Volkswagen е похарчил около 50 милиарда долара за заключване на своята верига за доставки на акумулатори и батерии през следващите няколко десетилетия и е направил сделки с три различни доставчици на продуктите, за да може да отговори на търсенето. Tesla пък сключи сделка преди години с Panasonic за съвместно проектиране и производство на батерии за своите електрически превозни средства във фабриката на компанията в Невада.

Все пак е любопитно, че Jaguar Land Rover ще има проблем с осигуряването на достатъчно батерии за I-Pace производство, тъй като производителят продаде само около 18 000 бройки през 2019 г. (първата пълна година на продажба на автомобила).

Виж още: Оскари 2020: политиката се припокри с художествените постижения

Тагове: