Намерението на ByteDance да продаде TikTok и така да избегне бъдещата забрана за употреба в САЩ вероятно ще срещне солиден отпор в Китай. Според Wall Street Journal там е приет нов закон, който ограничава износа и търговията с AI технологии, като това вероятно ще окаже директно влияние върху TikTok. Новите правила ще засегнат технологии като предложения, базирани на интересите, анализ на текст, разпознаване на гласови команди и т.н., освен ако нямат лиценз и разрешение за продажба.

Според медията китайското правителство вече е предупредило компанията собственик, като съветникът на правителството Чу Фан е споделил, че „ByteDance трябва внимателно да обмисли варианта да се откаже от продажбата“. Дори ако компанията вече няма акции в TikTok, вероятно ще се наложи трансфер на лиценз за използваните технологии, който ще наруши новите правила.

Този ход допълнително ескалира напрежението между Китай и САЩ. Двете държави са в своеобразна търговска война, като САЩ наложи ограничения за редица китайски компании. Натискът върху ByteDance да продаде TikTok е директно продължение на този спор. Вероятно заради това не са учудващи новите правила, въведени в Китай. Това решение теоретично може да наложи натиск върху администрацията на Тръмп да разреши достъпа на повече китайски технологии на пазара в САЩ.

Снимки: shutterstock

Виж още: Google ще учи компаниите на AI етика. А тях кой ще учи?

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.

Тагове: