Иронично, но факт: една от най-големите корпорации в света ще дава етични консултации на компаниите, създаващи решения с изкуствен интелект. Според запознати с плановете на гиганта източници, Google обмисля да пусне консултантска услуга по AI етика до края на годината. Първоначално Google ще предлага съвети за това, как алгоритмите да откриват расови предразсъдъци или как да се провеждат AI проекти. В дългосрочен план Google може да предлага опит на AI системите за етичност срещу заплащане. Като пример - специалисти на Google може да проверят дали даден алгоритъм на система за видео наблюдение не е настроен срещу определени демографски групи.

Решението на Google предизвика противоречиви отзиви, като според някои корпоративният гигант просто не е в позиция да бъде съдник на етично поведение, след като самият той често се забърква в противоречиви ситуации. Критиците на идеята посочват, че Google цензурира своята търсачка в Китай и разработва AI платформи за Пентагона.

На теория планът на Google има потенциал и ако компанията не кривне от него, наистина може да създаде обективна платформа с отворен код и широко приложение в света на бъдещето.

От друга страна обаче, като всяка компания Google печели от бизнеса си, който по подразбиране поставя голяма въпросителна на това, колко обективна е нейната мотивация.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Това е производителят, продал най-много 5G телефони от началото на годината

 

Тагове: