Китайският език официално е най-разпространеният език в Steam, показват резултатите от декемврийското проучване на Valve. Всеки месец Steam събира данни за хардуера и софтуера на представителна извадка от 90-те милиона активни месечни потребители. В проучването влизат данни за това, какъв процесор имат те, колко е свободното място на твърдия диск и какъв е езикът на техния Steam клиент. До момента английският беше преобладаващ с около 40 процента.

Употребата на китайски обаче скача значително през декември 2019 г., като в момента той е предпочитан език за 37.8 процента от потребителите на Steam, докато разпространението на английския пада до 30.4 процента. Това е първият път, когато китайският изпреварва английския като доминиращ език в Steam.

Предполага се, че към момента китайските потребители в Steam са над 30 милиона. Това се дължи главно на факта, че платформата заобикаля традиционните правителствени регулации и цензура и през последните години китайските геймъри се тълпят в Steam, за да играят нецензурирани копия популярни игри като PUBG. Освен това в последно време китайските игри бележат възход в Steam, като заглавия като ролевата стратегия Scroll of Taiwo, симулацията Chinese Parents и ролевата игра с отворен свят Sands of Salzar се превърнаха в местни хитове.       

Виж още: Новият Xbox пак без ексклузиви от Microsoft

Тагове: