Една от централните концепции в епичната сага на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“ (и сериала „Игра на тронове“) е странният, непредвидим цикъл на сезонитe. „Зимата иде“ нямаше да е толкова силна реплика, ако предвещаваше годишното застудяване между ноември и февруари, нали?

Как обаче една планета може да има подобни странни сезони? Тези на Земята са в резултат от наклона на оста ѝ и от начина, по който Слънчевата светлина огрява двете полукълба. Знаем, че на определен етап от време имаме зима, пролет, лято и есен. Но светът на „Троновете“ не следва такава проста логика.

През годините феновете сме се хвърляли в безброй теории защо сезонните цикли са толкова странни. А сега имаме възможността да се насладим на цял климатичен модел. Изследването е публикувано от не кой да е, а от любимия ни книжен плъх от „Троновете“ – Самюел Тарли, който казва, че работи за Цитаделата на Староград и за Бристолския университет във Великобритания. И „подозрително“ напомня на климатичния модел на Средната земя, изготвен от Радагаст Кафявия, отново от Бирстолския университет. Изследването на Тарли е част от първото издание на журнала The Philosophical Transactions of the Royal Society of King’s Landing, който може да намерите и на дотракски и валириански.

Но да си поговорим за новия климатичен модел. Самюел Тарли е отхвърлил като причини за странния сезонен цикъл постоянно повтаряни от феновете фактори като вулканична активност, океански течения или парников ефект и вместо това се съсредоточава върху орбиталния механизъм. Идеята е следната: ако оста на планетата се завърта веднъж за една обиколка, южното полукълбо винаги може да е обърнато към съответстващото ѝ слънце. При първия опит това да бъде симулирано моделът не се получил, тъй като между двете полукълба се образували интензивни ветрове, които довели до драстично различни температури. Но когато Сам Тарли променил наклона на оста от 23,5 на 10 градуса, тези екстремни разлики изчезнали.

В зимната конфигурация, която виждате на горните две изображения, Северът замръзва, докато голяма част от Вестерос остава сравнително топла. Особено в западната част на континента, която е затоплена от океански течения. През лятото (долните две изображения), от друга страна, само малка зона на север от Вала остава замръзнала. Авторът не пропуска да отбележи, че това е вероятното място, където Другите остават в хибернация. Колкото до южната част от Вестерос – тя е тропически рай, с чести превалявания. Ако погледнем официалните карти, този климатичен модел добре пасва с нещата, които знаем за южните части на континента Есос и с климата на разположения още по-южно мистериозен континент Соторос.

Климатичният модел обаче така и не може да обясни на какво се дължи странната смяна на сезоните. Авторът предлага решение в лицето на „преминаваща комета или просто магията на Седемте“, като междувременно отбелязва повишаващия се парников ефект, който „вероятно се дължи на скорошното нарастване на драконовата популация в Есос, премахването на гори в много региони за създаването на кораби и прекалената употреба на Адски огън“.

Цялото хумористично, но подплатено с научни доказателства изследване можете да прочетете тук. А след това се насладете на това страхотно видео на един от любимите ни ютюбъри – It’s Okay To Be Smart.