Когато две големи технологични компании разработват една и съща технология, има два сценария: или се е стигнало до изтичане на информация, или е едно голямо съвпадение. Но когато става въпрос за Dell и Apple, причината не е от голямо значение, а това кой ще успее да интегрира първи иновацията - и то успешно. Доклад на TechRadar показва, че Dell работи върху безжично зарядно устройство за телефон за лаптоп и то е подобно на технологията, върху която Apple работи от години. Патентът е засечен от Patently Apple и представлява вид поставка за безжично зареждане, която се закача за неизползвано пространство в лаптопа.  


От друга страна, патентът на Apple предвижда платки за безжично зареждане, вградени директно в опората за длани. Независимо дали става въпрос за Apple Watch и AirPods, MacBook би трябвало да ги зареди. Всъщност Apple притежават цели три подобни патента, като първият датира още от 2014 г. Въпреки това Apple все още не е пуснала технологията и не е известно дали това скоро ще се случи. Скандалната концепция AirPower, обявена през 2017 г., беше консервирана през 2019 г., след като Apple не успя да коригира проблемите с прегряването в технологията. 
Трябва да се отбележи, че Samsung пусна подобна технология с Galaxy Book Flex през 2020 г. Лаптопът имаше Qi зарядно устройство в своя тъчпад и можеше да зарежда съвместими смартфони и слушалки безжично. Така че понякога изненадите идват от неочаквано място. Какво ли ще се случи този път? 

Снимки: Patently Apple/Dell/Unsplash

Виж още: Как се изкарват 25 милиона долара от отключване на телефони?