Ежегодното събитие на Apple е буквално след няколко часа, което означава, че ще бъде сложен край на всички слухове и спекулации относно линията iPhone 14. Разбира се, търсенето на информация е дълбоко заложено в човешката същност и по всяка вероятност неизпълнените прогнози ще се прехвърлят автоматично към следващата генерация. Това не може да се случва постоянно, защото все пак говорим за технологии - плановете днес могат да се окажат морално остарели след 12 месеца. Но все пак кои са нещата, които със сигурност няма да видим тази година:

Липсата на портове

Разбира се, повечето устройства разчитат на безжични технологии, но според Apple е прекалено рано всички портове да бъдат премахнати. Признаваме, че този слух се завъртя като почти сигурен през 2021 г., като дори Bloomberg го съобщи като нещо, което се тества вътрешно в Apple. Като че ли това ще е първият задължителен слух, който се прехвърля към следващата генерация устройства. Защото би разрешил някои големи проблеми като например…

USB-C

Като сме на тази вълна, няма как да подминем и разпоредбата на Европейския съюз всички устройства, предлагани на територията му, да бъдат оборудвани със стандартен порт. Което означава, че iPhone 14 по всяка вероятност ще е последната серия, която може да подмине изискването, тъй като то влиза в сила от 2024 година. Слуховете сочат, че промяната ще дойде в лицето на iPhone 15 и новите AirPods, а от Apple едва ли ще си позволят да експериментират с алтернативни функционалности от неясен характер. През 2022 година се появиха няколко проекта, които демонстрираха нагледно как би изглеждал един iPhone, оборудван с USB-C - щом ентусиастите могат да го направят, сега най-вероятно е ред на Apple.

Липса на слот за SIM карта

Дръзките идеи отиват по-далеч, като дори премахват слота за SIM карта. В последния си бюлетин Power On Марк Гърман от Bloomberg сподели, че този ход ще бъде част от натиска на Apple към eSIM. „Apple ще даде по-голям тласък на eSIM този път, като операторите се готвят да насочат потребителите към цифровите, вградени SIM карти, а не към физическите“, пише той. Въпреки че eSIM бързо се разширява, технологията все още не е достъпна за всички, така че някои стандартни модели iPhone може да останат налични поне няколко години. В други райони моделите iPhone 13 вече нямат nano-SIM карта в кутията, като потребителите обикновено могат да активират клетъчен план чрез eSIM. Моделите iPhone 13 също поддържат множество eSIM профили, което позволява на потребителите да превключват операторите при пътуване.

Камера под екрана

Вече очакваме новия прорез за серията iPhone 14 и освен ако нещо съвсем неочаквано не се случи, той ще продължи да присъства в дизайна на телефоните поне няколко години. Това означава, че скоро едва ли ще бъдем изненадани от невидима предна камера като при Samsung Galaxy Z Fold

Сгъваем iPhone

Свикнали сме iPhone да се движи с минимум една стъпка зад конкурентите си, залагайки повече на усъвършенстване, отколкото на иновации. Но докато Samsung вече предложиха следващата си генерация сгъваеми телефони, екипът на Тим Кук никак не бърза да го направи. Анализаторът Минг-Чи Куо за първи път прогнозира, че това може да е „веднага през 2024 г.“, след което обаче нанесе корекции на твърдението си, отпращайки го към „най-рано“ през 2025 г. Според вътрешна информация дори не е ясно дали компанията ще се заеме с подобен проект, съответно всеки слух по темата трябва да се приема с доза недоверие.

Нов вид обективи

Когато Apple обявиха, че събитието ще бъде под слогана Far Out, всички се зачудиха какво е останало скрито за потребителите. Особено когато поканата изобразяваше съзвездие, което оформя логото на Apple. Спекулациите са, че става въпрос или за перископен обектив, или намек за режим на астрофотография. Слуховете за първия се носят открай време: според анализатора Минг-Чи Куо новият перископен обектив ще бъде достъпен изключително за по-големия и по-скъп iPhone 15 Pro Max, докато по-малкият iPhone 15 Pro ще запази стандартния телефото обектив за оптично увеличение. Анализаторът казва, че 1/3″ сензорът ще има 12-мегапикселова резолюция с f/2.8 бленда, стабилизация на сензора и до 6x оптично увеличение.

Far Out ще се проведе на 7 септември 2022 г.

Снимки: Unsplash

Виж още: Samsung жегна Apple дни преди премиерата на iPhone 14 (ВИДЕО)