Рекламен плакат за втория сезон на Loki в Disney Plus предизвика полемика сред професионалните дизайнери след твърдения, че поне частично е създаден с помощта на генеративен изкуствен интелект. Илюстраторката Катриа Раден коментира в X (бивш Twitter) миналата седмица, като заяви, че изображението на спираловидния часовник на заден план "дава всички признаци на ИИ, като например неща, които произволно се превръщат в безсмислени квадратчета" - препратка към артефактите, които понякога оставят след себе си генераторите на изображения с ИИ.

Творческата общност е обезпокоена, че генераторите на изображения с изкуствен интелект се обучават на работата им без тяхно съгласие и могат да бъдат използвани, за да заменят хората на изкуството. По-рано Disney получи отпор във връзка с използването на генеративен ИИ в друга поредица на Marvel - Secret Invasion, въпреки че студиото настояваше, че използването на ИИ инструменти не е намалило ролята на истинските дизайнери в проекта.

Няколко потребители на X (включително Раден) отбелязаха, че фонът на творбата на Локи изглежда е взет от идентично стоково изображение в Shutterstock, озаглавено Surreal Infinity Time Spiral Space Antique. Според @thepokeflutist, който е закупил стоковото изображение, то е публикувано в Shutterstock тази година - което изключва възможността да е твърде старо, за да е генерирано от изкуствен интелект - и не съдържа вградени метаданни, които да потвърдят как е създадено. Няколко програми за проверка на изображения с изкуствен интелект, които сканираха изображението от Stock, също го отбелязаха като генерирано от изкуствен интелект.

Според правилата за сътрудниците на Shutterstock съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, не може да бъде лицензирано в платформата, освен ако не е създадено с помощта на собствения инструмент на Shutterstock за генериране на подобен тип съдържание. По този начин широко използваният сайт за стокови изображения може да докаже собствеността върху интелектуалната собственост на цялото предоставено съдържание. Shutterstock твърди, че генерираните от него изображения с изкуствен интелект - които са ясно обозначени като такива в платформата - са безопасни за търговска употреба, тъй като са обучени в собствената му библиотека за изображения.

Генерираните от изкуствен интелект стокови изображения са реален проблем за много творчески специалисти. Както отбелязва Раден, "лицензирането на снимки и илюстрации в сайтове за стокови материали е начинът, по който много трудолюбиви творци изкарват прехраната си. Не мисля, че заместването им с генерирани изображения чрез технология, изградена върху масова експлоатация и кражба на заплати, е по-етично от заместването на собствените служители на Disney".

Компании като Adobe и Getty също насърчават начините, по които съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, може да бъде рентабилно, но не е ясно дали тези платформи са по-добри от Shutterstock в модерирането на заявки, които не отговарят на техните правила за сътрудници.

Снимка: Disney / Marvel

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места