Marvel е критикуван за използването на изкуствен интелект за генериране на художественото оформление по време на началните надписи на новата си поредица.

Премиерата на Secret Invasion, най-новото заглавие от филмовата вселена на компанията, се състоя в сряда по Disney+. Както е обичайно за много от сериалите на франчайза, епизодите започват с имената на актьорите и продуцентския екип на фона на вдъхновени от комиксите произведения на изкуството.

Но вместо дело на истински художници, фонът на Secret Invasion е направен от изкуствен интелект.

Изпълнителният продуцент Али Селим защити това решение, като заяви, че то се вписва в темите на сериала, в който на Земята нахлуват променящи формата си извънземни, наречени Скрули.

"Когато се обърнахме към доставчиците на изкуствен интелект, това беше част от замисъла", каза той пред Polygon. "Това просто излезе от идентичността на света на Скрулите, които могат да променят своята форма, разбирате ли? Кой е направил това? Какво е това?"

Marvel, която е собственост на Disney, се обърна към фирмата за визуални ефекти Method Studios, за да направи началните надписи. Някои зрители побързаха да изразят несъгласието си с използването на изкуствен интелект на фона на опасенията, че той може да окаже огромно въздействие върху работните места в творческите индустрии.

Стивън Форд, режисьор, определи това като "шамар в лицето на буквално всеки артист, с когото Disney някога е работила". Той каза, че това "засенчва упоритата работа, която всички са положили за това шоу".

Независимият художник Кели Маккернан написа в Twitter, че използването на изкуствен интелект е "абсолютно отвратително", като заяви, че това е можело да бъде "платена работа за много артисти". Друг зрител заяви, че Disney и Marvel разполагат с "безкрайни пари" и би трябвало да "наемат някой от безкрайно талантливите художници", а не да използват изкуствен интелект.

Това се случва, след като Disney обяви съкращаването на 7000 работни места в опит да намали разходите.

Главният изпълнителен директор Боб Айгър разкри плановете си да спести 5.5 млрд. долара, за да подобри рентабилността на Disney+ - стрийминг услугата, която загуби повече от 1 млрд. долара през последното тримесечие на 2022 г., тъй като абонаментите намаляха.

Сериалът, в който участват Самюъл Л. Джаксън, Оливия Колман и Емилия Кларк, получи смесени отзиви от критиката.

Снимка: Unsplash

Виж още: Крайно време е домовете ни да поумнеят

 

Още от Play