Mercedes G-class ще стане напълно електрическa, потвърди шефът на Daimler Ола Калениус. Той потвърди информацията на вчерашния AMW конгрес в Берлин, последван от tweet от шефа на цифровата трансформация на Daimler Саша Пеленберг, който също потвърждава становището от конгреса.

Засега са известни малко детайли за нулевоемисийния модел, който се очаква да бъде пуснат след няколко години. Той ще подмени текущия дизелов V6 и бензинов V8 с 100% електрически двигател. 

Прочети още: Най-успешните технологични продукти, които през 2019 година са с музейна стойност

Подобно на EQS (един от най-новите ел. модели на автомобилната компания), електрическата G-класа е вероятно да бъде представена с 4х4 окачване и ще генерира мощността си от два електрически мотора - един в предната част на колата и друг, даващ тяга в задната.

Въпреки че Mercedes все още не са дали официални спецификации, вероятно електрическият G-class ще подобри 282-те конски сили и въртящия момент, генериран от стандартната версия на колата. Това е необходимо, защото колата ще бъде значително по-тежка от предшествениците си.

Разбира се, заради повишената производителност със сигурност ще има и повишение в цената. EQG вероятно ще бъде най-скъпият вариант на този клас автомобили и тъй като е доста тежък автомобил, закономерно ще изисква по-голяма и по-добра батерия.

Mercedes не са определили дата за пускане на новия автомобил, твърдейки само, че тя ще бъде обявена "в близкото бъдеще".