Не е особено голяма изненада, че нарастващата популярност на ChatGPT бързо е довела до злоупотреби. В нов доклад за сигурността, публикуван от Meta, се твърди че само от март насам нейните анализатори по сигурността са открили около 10 вида зловреден софтуер, представящ се за ChatGPT и подобни инструменти, базирани на изкуствен интелект, които целят да компрометират онлайн акаунти, особено  в корпоративната сфера.  
Измамите могат да се извършват чрез разширения за уеб браузъри, които предлагат инструменти, свързани с ChatGPT, и дори могат да предлагат функционалност, подобна на ChatGPT. Някои от тях се намират в официалните уеб магазини, но в крайна сметка са предназначени да подмамят потребителите да предоставят чувствителна информация или да приемат злонамерени товари.  
Главният служител по информационната сигурност на Meta Гай Росен заяви, че екипът му е видял зловреден софтуер, който се е маскирал като приложения на ChatGPT, а след откриването му просто е сменял примамките си с други популярни продукти, като например инструмента Bard на Google с изкуствен интелект, за да избегне откриването. 
Росен сподели, че Meta е открила и блокирала повече от 1000 уникални злонамерени URL адреса, които се споделят в нейните приложения, и е докладвала за тях на компаниите, в които е бил хостван злонамереният софтуер, за да им даде възможност да предприемат собствени подходящи действия.  

От Meta обещават, че ще продължат да обръщат внимание на начина, по който функционират тези злонамерени кампании, да споделят индикаторите за заплахи и да въвеждат актуализирани защити, за да се справят с новите тактики на измамниците. Част от нейните усилия включват и стартирането на нов поток за подкрепа на предприятия, засегнати от зловреден софтуер. 
Позовавайки се на примера с крипто измамите, Росен отбелязва как новата атака на киберпрестъпниците следва модел, при който те използват популярността на нови или нашумели технологични продукти, за да се опитат да подмамят невинни потребители да се хванат на въдицата им. 
"Пространството на генеративния изкуствен интелект се развива бързо и недобросъвестните страни го знаят, така че всички трябва да сме бдителни", предупреждава Росен. 
Все пак трябва да споменем, че Meta се явява конкурент на усъвършенствания чатбот с изкуствен интелект от OpenAI, подкрепян от Microsoft. И всяка уязвимост по този адрес няма да бъде спестена.  

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо ChatGPT греши повече при определени езици?